REGULAMENTUL PRIVIND UTILIZAREA

TELEFOANELOR MOBILE ȘI/SAU A ALTOR

ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE  

ÎN  INSTITUŢIA PUBLICĂ  LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU

 

 

Download (PDF, Unknown)

REGULAMENTUL

             DISPOZIȚII GENERALE

  1. Regulamentul privind utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în IPLT„Onisifor Ghibu” (denumit în continuare – Regulament) stabilește modul de utilizare a telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în instituția de învățământ, în scopul asigurării unui cadru educațional corespunzător, care să favorizeze concentrarea elevilor asupra activităților educaționale și să protejeze securitatea și sănătatea acestora.
  2. Instituția Publică Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a elaborat propriul Regulament, în baza prevederilor Regulamentului-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile și/sau a altor echipamente de comunicații electronice în instituțiile de învățământ primar, secundar (ciclul I și II) și profesional tehnic secundar, aprobat prin ordinul MEC RM nr. 1950 din 31.12.2024.
  3. Prezentul Regulament este aprobat de către Consiliul profesoral și Consiliul de administrație.
  4. Respectarea Regulamentului este obligatorie pentru tot personalul didactic, pentru elevii din toate ciclurile de învățământ organizate în instituție, precum și pentru părinții / reprezentanții legali ai acestora.
  5. În sensul prezentului Regulament se definesc următoarele noțiuni:
    • telefon mobil – orice dispozitiv portabil destinat comunicațiilor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, smartphone-urile și alte echipamente similare, care permit accesul la internet, apeluri telefonice și/sau mesaje text;
    • echipamente de comunicații electronice – orice dispozitiv care permite transmiterea, recepționarea sau stocarea semnalelor electronice (inclusiv tablete, laptopuri, ceasuri inteligente etc.).

 

  1. REGULIGNERALEPRIVIND UTILIZAREA TELEFOANELOR MOBILE ȘI A ALTOR ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE

 

Secțiunea 1. Restricționarea utilizării telefoanelor mobile și a echipamentelor electronice în cadrul instituției

  1. Pe durata zilei școlare, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice este interzisă, excepție făcând cazurile stipulate în prezentul Regulament.
  2. Elevii nu vor utiliza telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice pe parcursul zilei școlare, în timpul lecțiilor, inclusiv în timpul evaluărilor, tezelor, examenelor, cu scopul de a asigura concentrarea asupra activităților didactice.
  3. Cadrele didactice vor menține o comunicare deschisă cu elevii și părinții / reprezentanții legali ai elevilor, colaborând eficient pentru a găsi soluții pentru anumite situații sau raportând conducerii liceului orice problemă sau incident legat de utilizarea acestora.

 

 

Secțiunea 2. Excepții de interdicție

 

  1. Cadrele didactice pot solicita utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice de către elevi, exclusiv în scop educațional, atunci când activitățile educaționale impun utilizarea acestora, cum ar fi:
  • accesul la diverse aplicații educaționale pentru predare, învățare, evaluare, exersare, testare, cercetare etc. sau resurse online relevante pentru lecție;
  • utilizarea pentru realizarea unor proiecte educaționale, prezentări sau activități de
  1. Elevii pot utiliza telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații electronice în timpul lecțiilor, prin coordonare cu cadrul didactic, în următoarele cazuri:
  • în situații de urgență (stare de sănătate precară a elevului, probleme de sănătate a unui membru de familie, situații de criză imprevizibile);
  • în cazul necesității monitorizării permanente cu diverse echipamente asistive a sănătății

elevilor cu dizabilități sau boli somatice cronice severe, confirmate documentar.

  1. Elevii cu cerințe educaționale speciale și care necesită un dispozitiv electronic pentru a-și facilita învățarea pot utiliza telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în scopuri educaționale, cu aprobarea cadrelor didactice sau a conducerii instituției, în funcție de nevoile individuale. În acest caz, dispozitivele vor fi utilizate pentru a sprijini procesul educativ și pentru a răspunde nevoilor speciale ale elevilor.

 

Secțiunea 3. Depozitarea telefoanelor mobile și a altor echipamente electronice pe durata aflării în instituție

 

  1. Înaintea începerii primei lecții, telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi colectate și stocate de către dirigintele de clasă și vor fi restituite elevilor la sfârșitul zilei școlare.
  2. În cazul absentării la școală a dirigintelui de clasă, telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi colectate și depozitate de către alt cadru didactic, prin coordonare cu dirigintele de clasă și directoarea instituției, preventiv anunțând elevii.
  3. Telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi depozitate într-un spațiu

amenajat, dedicat acestui scop.

  1. Spațiul de depozitare va fi prevăzut de către fiecare diriginte, care va lua măsuri de siguranță corespunzătoare pentru prevenirea pierderii sau deteriorării dispozitivelor.
  2. Pe durata zilei, telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații vor fi setate astfel încât să nu deranjeze procesul educațional.
  1. Elevii pot solicita restituirea telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

în timpul zilei în cazul unor necesități urgente.

  1. Elevii pot solicita telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații electronice depozitate în situațiile stipulate în punctele 9, 10, 11 ale prezentului Regulament, cu coordonarea cadrului didactic pe durata desfășurării activității educaționale.

 

  • DREPTURILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE ELEVILOR, CADRELOR DIDACTICE ȘI A DIRIGINȚILOR DE CLASĂ

 

Secțiunea 1. Drepturile și responsabilitățile elevilor

  1. Elevii vor preda, dirigintelui de clasă sau cadrului didactic responsabil, la sosirea în liceu, telefoanele mobile și alte echipamente de comunicații electronice aflate în posesie, semnând în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  2. Elevii trebuie să respecte prezentul Regulament și să se abțină de la utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice în scopuri necorespunzătoare în timpul lecțiilor și pe durata aflării în instituție.
  3. Elevii au dreptul de a solicita utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente electronice, în conformitate cu excepțiile prevăzute în punctele 9, 10, 11, pentru a avea acces la informațiile educaționale relevante.
  4. Elevii au dreptul de a păstra telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în scopuri medicale, în baza unei justificări corespunzătoare și aprobării administrației instituției.
  5. La sfârșitul zilei școlare, după lecții, elevii vor ridica telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice de la dirigintele de clasă, semnând în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  6. În situațiile tipulate în punctele 9 și 10 din Regulament, elevii vor semna în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice, atât la luare, cât și la predare dirigintelui de clasă.

Secțiunea 2. Responsabilitățile cadrelor didactice și ale diriginților de clasă

 Cadrele didactice  și  diriginții  de  clasă  sunt  responsabili  pentru  aplicarea  corectă  a Regulamentului .

  1. Cadrele didactice pot solicita elevilor utilizarea telefoanelor mobile doar în scopuri educaționale, conform excepțiilor menționate și sunt responsabile pentru gestionarea dispozitivelor de comunicații electronice în cadrul lecțiilor.
  2. Diriginții de clasă sunt responsabili de colectarea și depozitarea telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  3. Diriginții de clasă vor înregistra predarea și restituirea telefoanelor și a echipamentelor de comunicații electronice în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  4. În cazul absentării dirigintelui de clasă, cadrul didactic responsabil de colectarea și depozitarea telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice se va stabili preventiv, cu coordonarea directoarei instituției.
  5. Diriginții de clasă vor coordona cu cadrul didactic solicitarea acestuia a telefoanelor mobile în timpul lecției, în scopuri educaționale.
  6. Diriginții de clasă nu se vor opune solicitării elevului de a retrage telefonul mobil sau alt dispozitiv de comunicații electronic în cazurile de excepție stipulate în punctele 9, 10 și 11.
  7. În cazul depistării la elev a telefonului mobil sau a altui echipament de comunicații electronice, cadrul didactic va anunța imediat dirigintele pentru predarea dispozitivului la depozitare.
  8. La sfârșitul zilei școlare, după lecții, diriginții de clasă vor restitui elevilor telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice, contra semnătură.

 

  1. PROCEDURIPRIVINDRIDICAREATELEFOANELORMOBILESAUA ALTOR ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN CAZ DE ÎNCĂLCĂRI

 Secțiunea 1. Dreptul cadrelor didactice de a ridica telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice

 

  1. Cadrele didactice au dreptul să ridice temporar telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice ale elevilor care încalcă prezentul Regulament, după ce a fost refuzată solicitarea de a preda dispozitivul pentru depozitare dirigintelui de clasă sau cadrului didactic responsabil de depozitare sau în urma avertismentelor verbale.
  2. Ridicarea telefonului mobil este o măsură educativă, nu punitivă și se aplică în cazurile în care elevul:
  • Continuă să utilizeze telefonul mobil fără permisiune,în timpul lecțiilor, după un avertisment verbal.
  • Afectează în mod repetat desfășurarea orelor de
  • Utilizează telefonul mobil pentru activități care încalcă normele etice sau morale (de exemplu: înregistrări neautorizate, accesarea materialelor nepotrivite, distribuirea conținuturilor nepotrivit etc.).
  • Refuză să predea dispozitivul dirigintelui de clasă pentru

 

 

Secțiunea 2. Procedura de ridicare a telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

  1. Cadrele didactice vor informa elevul despre motivul ridicării telefonului și îi vor solicita să predea voluntar dispozitivul.
  1. Telefonul sau alt echipament electronic ridicat va fi transmis dirigintelui de clasă pentru depozitare, înregistrând faptul într-un registru special de evidență, indicând:
  • Numele, prenumele elevului;
  • Data și ora incidentului;
  • Disciplina de studiu;
  • Motivul ridicării telefonului;
  • Semnătura cadrului

Secțiunea 3. Returnarea telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

  1. Telefonul sau alte echipamente de comunicații electronice, ridicate în timpul lecțiilor și pe perioada aflării elevului la școală, vor fi returnate acestuia la sfârșitul zilei școlare, precum și celorlalți
  2. În cazurile grave sau în situații de încălcări repetate, telefonul poate fi returnat doar părinților / reprezentanților legali, după o discuție cu conducerea școlii și semnarea unui proces-verbal.
  3. Măsuri Dacă un elev continuă să încalce Regulamentul, în mod repetat, conducerea școlii poate propune:
  • Organizarea unei întâlniri cu părinții / reprezentanții legali ai
  • Elaborarea unui plan de remediere comportamentală.
  • Restricționarea temporară a dreptului de a aduce telefonul mobil sau alt echipament de comunicații electronice la școală.

 

Secțiunea 4. Asigurarea transparenței și a respectării drepturilor

  1. Cadrele didactice trebuie să trateze elevii cu respect și să evite comportament care ar putea fi perceput ca abuziv.
  1. Ridicarea telefonului mobil trebuie să fie realizată într-un mod care să respecte demnitatea elevului.
  1. DISPOZIȚII FINALE
  2. Prezentul Regulament poate fi modificat sau completat în funcție de evoluțiile tehnologice sau de necesitățile IPLT „Onisifor Ghibu”
  3. Regulamentul aprobat, precum și orice modificări sau completări ulterioare ale acestuia, vor fi aduse la cunoștința elevilor, cadrelor didactice și părinților / reprezentanților legali ai elevilor prin metode de comunicare oficiale (în cadrul ședințelor cu părinții, consemnat în procesul-verbal al ședinței), precum și prin plasarea Regulamentului la locuri vizibile (panoul informativ al liceului, site-ul web ).
  4. Prezentul Regulament intră în vigoare la data aprobării acestuia de către Consiliul profesoral și Consiliul de administrație.

 

Direcțiile de acțiune ale echipei manageriale, pentru anul școlar 2024-2025, sunt:

  1. Implementarea unei educații bazate pe valori, integrând principiile etice și morale în curriculum și activitățile școlii.
  2. Îmbunătățirea calității procesului instructiv-educativ, prin actualizarea și adaptarea metodelor de predare la cerințele educaționale naționale și internaționale.
  3. Dezvoltarea excelenței academice, prin promovarea unor standarde ridicate și oferirea de suport suplimentar elevilor care necesită ajutor.
  4. Promovarea și susținerea talentelor artistice, prin organizarea și susținerea unor clase de dans, arte plastice și muzică, și participarea elevilor la competiții și evenimente culturale.
  5. Consolidarea parteneriatelor educaționale, prin colaborări cu instituții de prestigiu și participarea în proiecte internaționale pentru a crește recunoașterea liceului.
  6. Îmbunătățirea infrastructurii școlare, prin modernizarea sălilor de clasă, laboratoarelor și spațiilor destinate activităților extracurriculare.
  7. Dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor și cadrelor didactice, prin integrarea tehnologiilor moderne în procesul de învățare și formare continuă.
  8. Promovarea incluziunii și diversității, prin crearea unui mediu educațional care respectă și valorifică diferențele culturale, sociale și individuale.
  9. Implementarea unui sistem eficient de evaluare și feedback, pentru a monitoriza progresul elevilor și a îmbunătăți calitatea învățământului.
  10. Furnizarea de suport psihologic și consiliere, pentru a sprijini dezvoltarea emoțională și socială a elevilor, promovând astfel un climat școlar sănătos și echilibrat.

 

  1. PRIORITĂŢI ALE ANULUI ŞCOLAR ÎN CURS

        Colectivul profesoral al Instituției Publice Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” va pune accentul  pe implementarea unei educații axată pe valori, eficientizând procesul educațional și consolidând cultura calității serviciilor educaționale în conformitate cu nevoile elevului și standardele secolului XXI.

        În contextul schimbărilor din educație care includ abordări și metode educaționale noi, deschidere către comunitate, dezvoltare instituțională, management performant și descentralizare și având în vedere orientările strategice ale Ministerului Educației și Cercetării în domeniile educației, administrării și gestiunii unității de învățământ într-un mediu descentralizat, este esențială implementarea unei strategii de dezvoltare a învățământului preuniversitar în instituție, pentru a facilita îmbunătățirea calității educației.

VIZIUNEA: Instituția Publică Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” se angajează să ofere o educație bazată pe valori fundamentale umane, promovând autonomia, integritatea și inovația, astfel încât fiecare elev să aibă acces egal la oportunități și să dezvolte atât excelența academică, cât și caracterul necesar pentru a învăța continuu și a contribui în comunitate.

MISIUNEA: Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu” valorifică potențialul fiecărui elev printr-o educație bazată pe valori fundamentale umane, dezvoltând personalități armonioase, autonome și creative, capabile să se integreze eficient într-o societate în continuă schimbare.  

          PROBLEMA asupra careia va lucra colectivul profesoral în anul de studii 2024-2025 este:  “Integritatea, inovația și autonomia în educație: Construirea unei culturi democratice pentru dezvoltarea elevilor competenți și responsabili.”   

          

     Colectivul profesoral va lucra asupra educației axate pe valori, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor esențiale necesare pentru integrarea reușită în societatea contemporană. Aceste competențe includ: creativitate, gândire critică, colaborare, comunicare, cunoașterea informațiilor, alfabetizare mediatică, alfabetizare tehnologică, flexibilitate, leadership, inițiativă, productivitate și competențe sociale.

De aceea, pentru anul școlar 2024-2025, vom  orienta demersul didactic și educațional pe următoarele proprietăți  strategice : 

  1. Promovarea unui sistem modern de predare-învățare-evaluare prin implementarea proiectelor educaționale de nivel național și internațional: Platforma Trello, platforma SELFIE, Registrului electronic, eTwinning (proiecte educaționale STEM, STEAM, STREAM), iEarn, DGETS – Educație Online fără hotare, Cambridge, IELTS, TOEFL etc;
  2. Pilotarea Programului privind integrarea conținuturilor de Educație Media în cadrul disciplinelor de bază (limba engleză);
  3. Realizarea parteneriatelor educaționale promovate de administrația publică locală, republicană și internațională: America House (invitarea experților internaționali), UPS Ion Creangă (American Center, Clasa Viitorului), instituțiile abilitate de MEC pentru formarea cadrelor didactice, educația fără frontiere, etc;
  4. Monitorizarea continuă a activităților, cu reguli de management clar aplicabile, în scopul deținerii unui control intern managerial cât mai eficient asupra proceselor și activității instituției;
  5. Îmbunătăţirea managementului la nivel de clasă şi de şcoală, vizând antrenarea tuturor elementelor care participă la eficientizarea procesului decizional și educațional;
  6. Crearea unui climat democratic şi creativ de dezvoltare pentru fiecare actor educațional (profesor, elev,  părinte);
  7. Ridicarea standardului demersului didactic, transformarea învăţământului în unul euristic, formativ și nonformal;
  8. Încurajarea competiţiei între cadrele didactice cu experiență profesională avansată;
  9. Consolidarea profesionalismului cadrelor didactice prin organizarea formărilor la nivel de instituție;
  10. Acordarea asistenței metodice tinerilor specialiști și a noilor angajați în scopul îmbunătățirii nivelului de pregătire față de activitatea educațională și eficacității nivelului profesional și etic al cadrelor didactice;
  11. Aplicarea  strategiilor de personalizare a procesului de predare-învățare-evaluare; 
  12. Aplicarea  standardelor de predare  și evaluare  în procesul educațional; 
  13.  Dezvoltarea competențelor de utilizare a TIC ,  utilizarea TIC ca instrument de predare-învățare-evaluare; 
  14. Creșterea responsabilității tuturor actorilor participanți la procesul educațional (manager, cadru didactic, elev,  părinte,  comunitate).

 

ANALIZA SWOT

 

PUNCTE TARI:

  • Cadre didactice cu experiență profesională avansată (Grad didactic Superior 25 profesori; Grad didactic Unu 22 profesori;  Grad didactic Doi 44 profesori);
  • Infrastructură care corespunde standardelor de activitate a instituției de învățământ general (nivele școlare: primar, gimnazial, liceal);  
  • Instituția are statut de persoană juridică independență și gestionează mijloacele bugetare conform necesităților;
  • Pentru fiecare nivel de şcolarizare, şcoala dispune de întregul material curricular (planuri de învăţământ şi programe şcolare);
  • Instituția este atractivă pentru beneficiari: Media pe clase este mai mare de 36,61 Registrului electronic;
  • Dotarea tuturor cabinetelor de studii cu mijloace tehnice moderne;
  • Spații dotate și reabilitate: săli de clase, laboratoare de chimie, biologie, fizică și informatică, sală de dans, sală de festivități (350 de locuri), sală de sport, sală de cor și solfegiu, ateliere de artă plastică, cabinete pentru limbi moderne și instrumente muzicale;
  • Cadre didactice interesate de modernizarea procesului de predare-învățare-evaluare;
  • Prestarea serviciilor educaționale centrate pe viziuni transdisciplinare pentru dezvoltarea gândirii critice și complexe ale elevilor;
  • Implicarea cadrelor didactice în proiecte educaționale de nivel municipal, național și internațional;
  • Activitatea constructivă a Consiliului de Elevi și a Consiliului de Părinți în scopul îmbunătățirii calității educației;
  • Activitatea eficientă a claselor de profil arte (coregrafie, muzică, educația plastică); 
  • Reușită școlară bună la toate treptele de școlaritate (primar, gimnazial și liceal);
  • Rezultate bune obținute de clasele cu profil la concursurile extracurriculare.
  • Interesul conducerii şcolii pentru dezvoltarea bazei materiale.
  • Instituția beneficiază de Proiectul de eficientizare a energiei termoelectrice;
  • Oferta şcolii satisface nevoile beneficiarilor (clase cu profil arte, 3 limbi străine: engleza, franceza, germană);.
  • Imagine bună a instituției care este promovată pe site-ul instituției: liceu-ghibu.com.

PUNCTE SLABE:

  • Limitarea independenței decizionale în ceea ce privește gestionarea mijloacelor bugetare;
  • Insuficientă conştientizare a unor factori de decizie privind priorităţile şi direcţiile de evoluţie necesare în educație;
  • Suprasolicitarea cadrelor didactice (27 ore) din cauza salariilor modeste și a numărului mare de elevi în clasă (40 de elevi);
  • Lipsa materialelor didactice în scopul suportului metodic tinerilor specialiști ( manuale cu ghiduri, caiete de lucru, culegeri de probleme, etc.)
  • Interesul scăzut al cadrelor didactice pentru a motiva elevii să participe la concursurile școlare;
  • Lipsa motivației la o parte dintre cadrele didactice de a se implica în activități de promovare a experienței profesionale;
  • Lipsa de interes din partea unor elevi şi părinţi pentru procesul de învățare la nivelul claselor liceale;
  • Capacitatea instituției este suprasolicitată (1174 elevi (norma), de facto peste 1567 elevi)
  • Lipsa personalului auxiliar din cauza salariului neatractiv;
  • Lipsa spațiului (cabinetelor de studii) conform normelor sanitare; 
  • Lipsa motivației, la o parte dintre cadrele didactice, de a se implica în activități de promovare a experienței profesionale;
  • Lipsa competențelor digitale la unele cadre didactice de vârstă înaintată;

OPORTUNITĂŢI:

  • Politici educaționale eficiente de nivel local și republican în conformitate cu nevoile beneficiarilor;
  • Posibilitatea de informare şi comunicare rapidă cu DGETS mun. Chișinău şi MEC, instituțiile abilitate pentru formarea profesională prin diverse mijloace de comunicare electronică (la distanță);
  • Echipă managerială competentă, cu experiență și cu viziuni strategice de îmbunătățire a procesului educațional care contribuie la promovarea imaginii instituției;
  • Interesul Consiliului Municipal pentru susţinerea actului educaţional, inclusiv al claselor de profil arte, alimentație, etc.;
  • Sprijinirea elevilor din medii sociale defavorizate prin programe guvernamentale;
  • Posibilități de  îmbunătăţire a bazei materiale prin gestionarea transparentă a mijloacelor bugetare;
  • Interesul sporit al comunității față de instituție: concurs la înmatricularea elevilor în clasa întâi și la admiterea în clasa a X-a de liceu;
  • Cadre didactice și manageriale cu spirit de iniţiativă;
  • Asigurarea formării cadrelor didactice de către instituțiile abilitate pentru formare;
  • Interesul unor cadre didactice față de implicarea în diferite  proiecte educaționale.

AMENINŢĂRI:

  • Pregătirea profesională insuficientă a tinerilor specialiști pentru a se integra profesional;
  • Încadrarea în timp (3 luni de vară) a realizării proiectelor de reparație capitală a încăperilor, lucrări de mentenanță, etc;
  • Dezinteresul cadrelor didactice pentru a motiva elevii să participe la olimpiadele şi concursurile  disciplinelor curriculare;
  • Insuficientă conştientizare a părinţilor elevilor  la rolul lor de principal partener educaţional al şcolii;
  • Incapacitatea instituției de a școlariza toți elevii din districtul școlar;
  • Lipsa de supraveghere a elevilor în cazul familiilor dezmembrate sau ale celor plecate în străinătate;
  • Demotivarea cadrelor didactice tinere să între în sistem educațional;         

             Pornind de la această analiză SWOT, în anul școlar 2024- 2025, ne propunem concentrarea eforturilor personalului didactic și managerial pentru crearea condițiilor eficiente de învățare, astfel încât elevii să obțină o pregătire generală bună, cunoștințe aprofundate în domeniile legate de viitoarea carieră, competențe  necesare inserției sociale și deprinderii de muncă intelectuală pentru a putea învăța pe tot parcursul vieții.  Întreaga activitate va fi organizată conform Planului-cadru pentru anul de studii 2024-2025 și a Standardelor de activitate a instituției de învățământ general, prin care să creăm   un mediu educațional de calitate, profesionist, raportat la standarde instrucționale și morale înalte. Profilul moral și acțional al absolventului va fi raportat la un set de valori pe care ne propunem să le promovăm  prin  procesul de învățare.                  

                 Toate cadrele didactice au obligația morală și profesională să își organizeze lecțiile și activitățile extrașcolare în așa fel încât să formeze elevi care să fie capabili: 

  • să-și cunoască propria valoare;
  • să încerce să se autodepaseasca; 
  • să gândească și să acționeze strategic; 
  • să-și rezolve singuri problemele; 
  • să-și planifice sarcini și să le îndeplinească; 
  • să învețe să se protejeze singuri; 
  • să comunice în mod eficient cu ceilalți. 

    Pentru a putea  dezvolta aceste competențe la elevi, colectivul profesoral din Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”   trebuie să  corespundă profesional, să se formeze continuu și să aibă încredere din partea beneficiarilor.

STATELE DE PERSONAL

    Pentru perioada 01.09.2024 până la 31.08.2025 pentru gestionarea corectă a resurselor umane și materiale sunt acceptate statele titulare provizorii ale personalului de conducere, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic în următoarea componență:

Nr.crt. Denumirea unității Numărul de unități
1 Director 1,00
2 Director adjunct pentru activitate didactică 3,00
3 Director pentru educaţie 2,00
4 Director pentru clasele cu profil  1,00
5 Director adjunct pentru probleme de gospodărie 1,00
6 Cadru didactic de sprijin 0,50
7 Psiholog 2,00
8 Conducător de cerc 0
9 Jurist 0,50
10 Contabil-şef 1,00
11 Economist     1,00
12. Contabil  2,00
13. Specialist (resurse umane) 1,00
14 Tehnician echipamente de calcul 1,00
15 Bibliotecar 1,00
16 Bibliotecar principal 1,00
17 Asistentă medicală 2,00
18 Secretar 1,00
19 Administrator baze dedate 2,00
20 Cifrator 1,00
21 Arhivar 1,00
22 Acordor meșter de instrumente muzicale 0,00
23 Laborant 3,00
24 Ușier 1,50
25 Muncitor pentru îngrijirea complexă și repararea clădirilor 3,00
26 Îngrijitor de încăperi de producție și de serviciu 15,45
27 Măturător 4,00
28 Paznic 3,00
29 Electrician exploatare reţele electrice 1,00
30 Lăcătuș la repararea utilajului reţelelor termice, de apeduct și canalizare  1,00
Total =57,95

 

  1. Rețeaua de clase și elevi pentru anul de studii 2024-2025

Instituția Publică Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”

Nr. d/o Clasa/ nr. de clase Limba de instruire Profil (umanist, real,arte, coregrafie, etc) Număr de elevi, din care Număr mediu de elevi NOTĂ
I-IV V-IX X-XII
1 I-A rom General  37
2 I-B rom Coregrafie 36
3 I-C rom Muzică 42
4 I-D rom Arta plastică 38
5 I-E rom General 34
TOTAL 5 185 37,4
1 II-A rom General 40
2 II-B rom Coregrafie 41
3 II-C rom Muzică 41
4 II-D rom Arta plastică 40
TOTAL 4 163 40,75
1 III-A rom General  40
2 III-B rom Coregrafie  40
3 III-C rom Muzică 39
4 III-D rom Arta plastică 42
TOTAL 4 161 40,2
1 IV-A rom General  38
2 IV-B rom Coregrafie 37
3 IV-C rom Muzică 37
4 IV-D rom Arta plastică 39
TOTAL 4 151 35
TOTAL

I-IV

17 clase 660 38,9
1 V-A rom General 35
2 V-B rom Coregrafie 31
3 V-C rom Muzică 38
4 V-D rom Arta plastică 34
TOTAL 4 138 34,50
1 VI-A rom General 35
2 VI-B rom General 37
3 VI-C rom Coregrafie 34
4 VI-D rom Muzică 35
5 VI-E rom Arta plastică 33
TOTAL 5 174 34,80
1 VII-A rom General 37
2 VII-B rom Coregrafie 32
3 VII-C rom Muzică 32
4 VII-E rom Arta plastică 35
TOTAL 4 136 34,00
1 VIII-A rom General 35
2 VIII-B rom Coregrafie 32
3 VIII-C rom Muzică 27
4 VIII-C rom Arta plastică 34
TOTAL 4 128 32,00
1 IX-A rom General 31
2 IX-B rom Coregrafie 30
3 IX-C rom Muzică 28
4 IX-D rom Arta plastică 33
TOTAL 4 122 30,50
TOTAL

V-IX

21 clase 698 33,2
1 X-A rom umanist 37
2 X-B rom real 34
TOTAL 2 71 35,5
1 XI-A rom umanist 37
2 XI-B rom real 36
TOTAL 2 73 36,5
1 XII-A rom umanist 40
2 XII-B rom real 30
TOTAL 2 70 35,0
TOTAL

X-XII

6 clase 214 36,5
TOTAL I-XII 44 clase 1572 35,90

 

  1. CURRICULA: PLANURILE CADRU.

PLAN- CADRU pentru clasele I-IX, aprobată de MEC. 

..PROFILUL MUZICAL

 

Aria curriculară

Disciplina

Învățământul primar Învăţământul gimnazial
Clasele/numărul de ore
I  „C” II „C” III „C” IV „C” V „D” VI „C” VII „C” VIII „C” IX „C”
  Limbă şi comunicare
1. Limba şi literatura română 8 7 7 7 6 6 5 5 5
2. Limba străină I 2 2 2 2 2 2 2 2
3. Limba străină II 2 2 2 2 2
  Matematică şi ştiinţe
1. Matematică 4 4 4 4 4 4 4 4 4
2. Ştiinţe 1 1 1 1
3. Biologie 1 2 2 2
4. Fizică 1 2 2 2
5. Chimie 1 2 2
6. Informatică 1 1 1
  Educaţie socioumanistică
1. Istoria românilor și universală 1 2 2 2 2 2
2. Geografie 1 1 1 1 1
3. Educaţia moral-spirituală 1 1 1 1
4. Educaţia pentru societate 1 1     1 1
5. Educația civică 1
  Arte
1. Educaţia plastică 1 1 1 1 1 1 1
Tehnologii
1. Educaţia tehnologică 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sport
1. Educaţia fizică 2 2 2 2 2 2 2 2 2
Consiliere și dezvoltare personală
1.Dezvoltare personală 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  Disciplinele de profil (Muzical-coral)
1.Ansamblu coral 2 2 2 2 2 2 2 2 2
2.Solfegiu 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3.Istoria muzicii 1 1 1 1 1
Număr total de ore  22 24 24 25 29 30 33 33 33

 

PLAN-CADRU pentru clasele I-IX, aprobată de MEC

 PROFILUL COREGRAFIC

 

Aria curriculară /                                        Disciplina Învățământul primar Învăţământul gimnazial
Clasele/numărul de ore
I „B” II „B” III „B” IV „B” V „D” VI „B” VII „B” VIII „B” IX „C”
Limbă şi comunicare
1. Limba şi literatura română 8 7 7 7 6 6 5 5 5
2. Limba străină I  2 2 2 2 2 2 2 2
3. Limba străină II 2 2 2 2 2
Matematică şi ştiinţe
1. Matematică 4 4 4 4 4 4 4 4 4
2. Ştiinţe 1 1 1 1
3. Biologie 1 2 2 2
4. Fizică 1 2 2 2
5. Chimie 1 2 2
6. Informatică 1 1 1
Educaţie socioumanistică
1. Istoria românilor și universală 1 2 2 2 2 2
2. Geografie 1 1 1 1 1
3. Educaţia moral-spirituală 1 1 1 1
4. Educația pentru societate 1 1 1 1
5. Educaţia civică 1
Arte
1. Educaţia muzicală 1 1 1 1 1 1 1 1
2. Educaţia plastică 1 1 1 1 1 1 1
Tehnologii
1. Educaţia tehnologică 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Sport
1. Educaţia fizică   1   1     1     1 1 1 1 1 1
Consiliere și dezvoltare personală
1.Dezvoltare personală 1 1 1 1 1 1 1 1 1

 

Disciplinele de profil (Coregrafie)
1.Dans clasic   1 1 1 1 1 1 1 1 1
2.Dans popular scenic/sportiv/balet   1 1 1 1 1 1 1 1 1
3.Ritmica   1 1 1 1 1 1 1 1 1
Număr total de  ore  21 23 23 24 27 28 31 31 30

 

PLAN-CADRU pentru clasele I-IX, aprobată de MEC 

PROFILUL ARTE PLASTICE

Aria curriculară

 Disciplina

Învățământul primar Învăţământul gimnazial
Clasele/numărul de ore
I „D” II  „D” III „D” IV „E” V „E” VI „D” VII „D” VIII „D” IX „D”
        Limbă şi comunicare
1. Limba şi literatura română 8 7 7 7 6 6 5 5 5
2. Limba străină I 2 2 2 2 2 2 2 2
3. Limba străină II 2 2 2 2 2
        Matematică şi ştiinţe
1. Matematică 4 4 4 4 4 4 4 4 4
2. Ştiinţe 1 1 1 1
3. Biologie 1 2 2 2
4. Fizică 1 2 2 2
5. Chimie 1 2 2
6. Informatică 1 1 1
      Educaţie socioumanistică
1. Istoria românilor și universală 1 2 2 2 2 2
2. Geografie 1 1 1 1 1
3. Educaţia moral-spirituală 1 1 1 1
4. Educația pentru societate 1 1 1 1
5. Educaţia civică 1
  Arte
1. Educaţia muzicală 1 1 1 1 1 1 1 1
  Tehnologii
1. Educaţia tehnologică 1 1 1 1 1 1 1 1 1
  Sport
1. Educaţia fizică     2   2   2   2 2 2 2 2 2
Consiliere și dezvoltare personală
1.Dezvoltare personală 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Disciplinele de profil (Arte plastice)                                                             
1.Desen 1 1 1 1 1 1 1 1 1
2.Pictura 1 1 1 1 2 2 2 1 1
3.Compoziţia 1 1 1 1 1 1 1 1 1
5.Istoria artelor plastice 1
Număr total de ore  21 23 23 24 28 29 32 32 32

                                

 

PLANUL-CADRU PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL LICEAL.

MODULUL IV

Compartimentul/disciplina școlară Clasa a X-a Clasa a XI-a Clasa a XII
Umanist Real Umanist Real Umanist Real
Limbă și comunicare
Limba și literatura română 5 4 5 4 5 4
Limba străină I 3 3 3 3 3 3
Limba străină II 2 2 2
Literatura universală 1 2 2
Matematică și științe
Matematică 3 5 3 5 3 5
Fizică. Astronomie 2 3 2 3 2 4
Chimie 1 3 1 2 1 3
Biologie 1 2 1 3 1 3
Educație socioumanistică
Istoria românilor și universală 3 2 3 2 3 2
Geografie 2 2 2 2 1 1
Educație pentru societate 1 1 1 1 1 1
Tehnologii/Sport/Opționale
Informatică 1 2 1 2 1 2
Educația fizică 2 2 2 2 2 2
Dezvoltare personală 1 1 1 1 1 1
17 Discipline opționale 1 1 1 1 1 1
Număr total de ore 29 31 30 31 29 32