Parteneriate
La activitate au participat elevii clasei a 7B
împreună cu profesoara de limba și literatura română dna Alexandra Perev și diriginta clasei dna Elena Guțu, cu implicarea profesorilor de educație muzicală Dnei Tiron Aliona și Dlui Tiron Sergiu.
Elevii au fost foarte activi și au avut o prestație reușită, bunăoară au făcut schimb de opinii despre cartea citită, au recitat poezii în limba romana și engleză, au cântat, au pus întrebări scriitoarei și s-au ales cu cele mai bine sfaturi ale Mariei Pilchin.
SALON DE PICTURĂ ,, ARTE MICI” Ediția XV 2024
Salonul de Pictură „ARTE MICI” (eveniment clandestin de formă, pată și culoare) este organizat de Primăria Municipiului Motru, Consiliul Local Motru – Casa de Cultură a municipiului Motru, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Dr. Tr. Severin și Florin Preda-Dochinoiu, în parteneriat cu Muzeul Național „Constantin Brâncuși„, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Parohia Motru II, Parohia Motru I, Gallery 13.ro, Asociația Internațională a Polițiștilor Secția Română – Regiunea 1 Gorj, Asociația „Țara Noastră-Casa Noastră”, Filip Art – Bălăneștii Gorjului, SC IRIS CV SRL, S.C. Anbitas Com Prod SRL, Hotel Victoria, SC Leurda Impex SRL, Domeniul Catleya și Pensiunea „LAO”
Felicitări elevelor participante și cadrelor didactice Rotari Tatiana și Mireanu Virginia!
STREAM – treaptă de succes pentru o educație de calitate.
- Ce este STREAM?
STREAM reprezintă abrevierea din limba engleză pentru Science, Technology, Engineering, Rading, Art & Math.
În limba română, acronimul se traduce astfel: Știință, Tehnologie, Lectură/Scriere, Inginerie, Artă și Matematică.
Proiectul de parteneriat educațional Prieteni la distanță prin activități integrate STREAM și-a propus să promoveze și utilizeze metode de predare bazate pe investigare și analiză directă, pentru a implica elevii în mod direct, să regăsească un model pe care vor să-l urmeze în viața adultă. Încurajează experiența practică și le oferă elevilor șansa să aplice cunoștințe relevante, „din lumea reală”, chiar la clasă sau acasă. Ea îmbină acele discipline pentru a preda „abilitățile secolului XXI” sau instrumentele pe care elevii trebuie să le aibă dacă doresc să reușească în joburile din viitor.
- Avantajele Proiectului de parteneriat educațional Prieteni la distanță prin activități integrate STREAM
Proiectele STREAM promovează învățarea prin experiment. Proiectele de acest gen permit explorarea deschisă și investigarea, identificarea problemelor de rezolvat și găsirea soluțiilor potrivite. Cu cât sunt mai multe simțuri implicate în educație, cu atât îi vor ajuta să își amintească mai ușor ceea ce învață. Când elevii construiesc, creează și explorează, învățarea are sens pentru ei.
Educația STREAM include activități reale de soluționare a problemelor mondiale. Temele proiectelor STREAM au la bază întotdeauna situații reale din viața de zi cu zi.
Integrează arta, lectura și știința într-un mod funcțional. Educația STREAM conectează subiecte aparent contrare. Elevii învață să lucreze împreună în proiecte care presupun inginerie și design, matematică și arte.
Încurajează curiozitatea și gândirea analitică. Copiii sunt curioși în mod natural, dar de multe ori metodele educaționale tradiționale împiedică acest lucru. Educația STREAM le permite să întrebe, să se întrebe, să experimenteze și să exploreze. Prin aceste metode se fac noi descoperiri și invenții. De aceea, elevii trebuie ajutați să înțeleagă de ce se întâmplă lucrurile într-un anumit mod.
Le oferă elevilor un control mai mare asupra învățării. Noi credem că un avantaj cu adevărat important al educației STREAM este că le oferă o parte din controlul procesului de învățare. Când au control, le pasă mai mult. Vor prelua sarcina mai ușor și vor fi mai implicați și mai dispuși să facă lucrurile să se întâmple.
În timp ce proiectele, activitățile și provocările legate de educația STREAM pot fi distractive, scopul real din spatele acestor activități este de a dezvolta noi abilități și de a testa cu adevărat abilitățile care s-au dezvoltat deja. Nu există modalități reale „corecte” sau „greșite” de a finaliza oricare dintre elementele propuse. De asemenea, nu există o singură modalitate prin care un proiect ar trebui să arate sau să funcționeze. Asta înseamnă că participanții ar trebui să fii cât mai creativ posibil.
- Competența dezvoltată în cadrul proiectului – SOCIALĂ
Competență SOCIALĂ reprezintă ansamblu de abilități emoționale, cognitive și comportamentale ale unui individ pentru a se adapta în societate.
- SCOPUL PROIECTULUI
Scopul proiectului de parteneriat educațional Prieteni la distanță prin activități integrate STREAM constă în Dezvoltarea competenței sociale a elevilor prin consolidarea relațiilor de prietenie, în contextul activităților integrate de tip STREAM, promovând principiul eterogen al colaborării și actualizând situații vitaliste în învățare.
În contextul obiectivelor, s-a analizat comportamentul elevilor prin următorii descriptori:
- Apropierea de alte persoane într-un mod pozitiv și agreat.
- Exprimarea liberă a dorințelor și a preferințelor precum și a tendinței de acțiune.
- Capacitatea de a lua singur decizii și de a prezenta alegerea altor oameni cu posibilitatea de a o modifica în situația în care ceilalți oferă sugestii foarte bune.
- A-și exprima sentimentele atât pozitive, cât și pe cele negative într-o manieră clară, fără însă a le direcționa spre cineva.
- A câștigă acces, a primi și a oferi invitații de joacă împreună cu alți copii.
- A aduce contribuții remarcabile lA aduce contribuții remarcabile la un proiect de grup, la o idee de joacă sau activitate desfășurată împreuna cu alții.
- A manifesta interes pentru obținerea de informații, pentru a ști mai multe, a afla aspecte cât mai noi, din domenii cât mai variate.
- Capacitatea de a lucra și a realiza o activitate într-un grup care nu este omogen din punct de vedere etnic, religios ori al vârstei.
- Capacitatea de a se exprima din punct de vedere nonverbal (prin intermediul gesturilor, al mimicii, al posturii).
- OBIECTIVELE PROIECTULUI
- Selectarea, cercetarea și sistematizarea informației necesare;
- Participarea activă în elaborarea produsului prin colaborarea prietenoasă cu membrii echipei;
- Captarea și menținerea interesului elevilor prin implicarea în activități STREAM;
- Demonstrarea gândirii critice și comunicării asertive în prezentarea produsului;
- Evaluarea performanțelor obținute în cadrul proiectului.
- Participanții:
- 40 elevi cu vârsta între 8 – 9
- Student UPS ,,I.Creangă,, anul II,
- 1 preşcolar cu vârsta de 6 ani.
- Instituția parteneră Liceul Prometeu – Protalent
- Proiectul s-a desfășurat începând cu 01.01.2023 – 31.03.2023.
Tema Proiectului: Prietenia ne ajută să fim mai fericiți.
- Proiect tematic nr.1. Călătorie de vis. Situația vitalistă – În ce mod experiențele de a călători pot dezvolta exprimarea liberă a dorințelor și a preferințelor precum și a tendinței de acțiune? Perioada: 01.02.2023 – 12.02.2023
- Proiect tematic nr.2. Matematica la cuptor. Situația vitalistă – Cum putem contribui la un mod sănătos de viață prin contribuirea la prepararea alimentației sănătoase?16.02.2023 – 25.02.2023
- Proiect tematic nr.3. Cu gândul la poveste. Situația vitalistă – În ce mod poveștile ne ajută să ne exprimăm sentimentele atât pozitive, cât și pe cele negative?01.03.2023- 12.03.2023
- Proiect tematic nr.4. Echipa ECO – salvează planeta. Situația vitalistă – Când spunem „Pământ” spunem „ACASĂ”. În ce mod îl preţuim, îl protejăm, în limita posibilităţilor noastre, de orice pericol care l-ar putea ameninţa de oriunde?16.03.2023-25.03.2023
Colaborarea cu Centrele Municipale aduc beneficii tinerelor și tinerilor din IPLT „Onisifor Ghibu”
Elevii și elevele din IPLT „Onisifor Ghibu” au fost informați/-te cu privire la multitudinea de activități oferite de Centrele de Tineret din municipiul Chișinău împreună cu programele de animare a timpului liber și dezvoltare personală.
Siguranța online e o prioritate!
Internetul este parte din viața ta de zi cu zi, fie că socializezi cu prietenii, faci temele pentru acasă, asculţi muzică sau urmăreşti vloggerul preferat. Totuşi, este foarte important să fii responsabil/ă şi atent/ă. Ceea ce publici online sau ceea ce publică alţii pe Internet despre tine contribuie la reputaţia ta, pentru tot restul vieţii tale. Cu toţii încercăm să ne construim o imagine pozitivă.
La data de 07.02.2024 IPLT „Onisifor Ghibu” a găzduit în parteneriatul cu compania Moldcell atelierul „#Internet FĂRĂ GRIJI”. Elevii și elevele au fost instruiți/-te cum poate avea loc navigarea pe internet în mod sigur.
Fundația Moldcell:
Calculatoarele, smartphone-urile și internetul sunt parte integrantă a vieții noastre, dar știm cu adevărat cum să ne protejăm online?
https://siguronline.md/rom/copii/informatii-si-sfaturi/fii-inteligent-pe-internet
În săptămâna dedicată siguranței online un rol important o are și participarea activă a eTwinnerilor din IPLT „Onisifor Ghibu”, pentru că spațiul online trebuie să fie sigur!
Universitatea Pedagogica Ion Creanga
Liceul Ion și Doina Aldea-Teodorovici
Școala matematica IcarAgenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională