Noutăți și evenimente

ad987c69-b4f8-4598-9b30-e64689ee6ea6

La Institutul Muncii, pe 21.03.2024, Centrul Sindical Ramural Teritorial Chișinău din Domeniul Educației și Științei a organizat o importantă ședință, la care au participat liderii sindicali, membrii Biroului Executiv, membrii Comisiei de Cenzori, Membrii Plenarei, economiști și contabili.

Scopul întâlnirii cu cei peste 150 de membri de sindicat a fost demararea campaniei de raportare şi alegeri în organizațiile sindicale de toate nivelurile, conform Hotărârii Consiliului General al Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei, având în vedere expirarea mandatelor organelor sindicale de nivelul I, nivelul II și a atribuțiilor de nivelul II în 2024.

Margareta Sârbu, Președintele Centrului Sindical Ramural Teritorial Chișinău din Domeniul Educației și Științei, a moderat ședința, abordând rezultatele negocierilor cu autoritățile locale și centrale, precum și revendicările actuale înaintate Ministerului Educației, referitoare la clasa de salarizare, protejarea angajaților din învățământ și procesul de debirocratizare.

Ministrul Educației, Dan Perciun, prezent la eveniment, a evidențiat acțiunile ministerului pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și motivarea tinerilor pentru o carieră didactică. A subliniat importanța dialogului cu sindicatele în găsirea soluțiilor optime și a anunțat inițiative pentru atragerea tinerilor specialiști în sistem, dar și acțiunile pentru menținerea celor care deja sunt în sistem.

În acest context, Valentina Olaru, Secretar de Stat, a vorbit în detaliu despre procesul de modificare a clasei de salarizare pentru mai multe categorii de angajați și s-a referit la unele propuneri din partea societății civile privind organizarea calendarului privind vacanțelor intersemestriale.

Prezent la întrunire, Andrei Pavaloi, șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din municipiul Chișinău, a evidențiat parteneriatul viabil dintre sindicatul municipal și APL, precum și rezultatul acordurilor pentru crearea facilităților suplimentare pentru angajații din sistem. Totodată, șeful adjunct al DGETS a apreciat că datorită conlucrării dintre Primărie, DGETS și sindicat, se căută și se identifică permanent soluții pentru a atrage tinerii specialiști în domeniul educației și inserția acestora în procesul educațional.