Noutăți și evenimente

daranuta
Cinci tineri și tinere din Republica Moldova participă la un training internațional, care s-a desfășurat în Georgia până pe 21 aprilie.
🔴 Timp de șase zile de training, tinerii, care sunt din R. Moldova, Armenia și Georgia, au participat la două module de instruire: „Advocacy pentru alfabetizarea media și informațională: împărtășirea experienței V4 (Grupul de la Visegrád)” și „Training pentru traineri” (TOT). Participanții aur dobândit cunoștințe despre conceptele de alfabetizare media, au dezvoltat abilități de gândire critică, au obținut informații despre strategii și acțiuni de combatere a dezinformării. De asemenea, tinerii au format abilitați să desfășurare a cursurilor și alte activități pentru sporirea rezilienței informaționale în comunitățile lor.
Reprezentanții Moldovei la acest program de instruire au fost selectați în urma unui concurs, la care au participat peste 30 de tineri. Concursul a fost organizat de Asociatia Presei Independente și Campania StopFals.md.
 🔴 Activitatea are loc în cadrul proiectului „EmpowerED: Fostering Youth Media Literacy through V4 Expertise Exchange”, implementat de Youth Center for Civil Development (Georgia) și partenerii săi. Partener de implementare în Republica Moldova este Asociația Presei Independente (API).Elevii și elevele noastre sunt curioși și curioase de a afla cât mai multe, astfel se implică în activități extrașcolare cu mult entuziasm.
David Daranuța este un elev din clasa a XII-a care a reușit să participe la o formare în Georgia,  datorita implicării în cursul de Educație pentru media.
 L-am provocat adresându-i câteva întrebări:
Ce te-a motivat să participi la formare?
Nu am fost demult în altă țară, mi s-a părut o oportunitate de a vedea locuri noi și de a mă împrieteni și a întâlni persoane noi. Am vrut să văd cât de diferită este lumea față de cea din Moldova.
 Ce ai învățat nou?
Am învățat că îți poți face prieteni oriunde, indiferent de națiune. Există oameni care seamănă cu noi foarte mult, chiar și dacă venim din două părți ale lumii diferite.
Ce ai fi vrut să implementăm noi la școală din cele învățate?
Lucru în echipă, nu doar convorbire între profesor și elevi, ci și între elevi. Există o mulțime de jocuri în echipă pentru a învăța o temă, este mult mai interactiv și mai rapid pentru elev de a învăța când îi place. De asemenea, putem folosi o activitate distractivă de câteva minute înainte de fiecare lecție pentru a ne trezi și a gândi clar înainte de lecție.
Ai recomanda colegilor să participe la astfel de evenimente?
Da, a fost o experiență de neuitat, un fel de școală + tabără + excursie. Vezi oameni noi, asta e cel mai important, și locuri atât de frumoase încât te întrebi de ce nu m-am gândit că a călători este atât de plăcut. Te poate scoate din tristețe și anxietate, mai ales dacă stai jumătate de zi între patru pereți și te gândești în fiecare zi ce faci cu viața ta și care e următorul pas.
Cu ce te va ajuta pe viitor?
M-a ajutat să înțeleg mai bine ce vreau să fac în viața asta și că există lucruri care se fac nu pentru că așa trebuie, ci din plăcerea de a le face. Nu doar înțelegerea dezinformării mă va ajuta pe viitor, ci și lecțiile de viață și filozofiile noi desprinse din acele meleaguri. Căci filozofia vieții este cea care ne ghidează în a o trăi.