Noutăți și evenimente

width-800

 

https://e-twinning.utm.md/2023/11/27/importanta-promovarii-modului-sanatos-de-viata-in-randul-elevilor-proiectul-dont-date/

Curriculum național este structurat astfel încât programele şi materialele de informare privind promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate să fie implementate în școli la discreția administrației, profesorilor la clasă și a diriginților. Astfel elevii și elevele participă în proiecte locale, instituționale, naționale și internaționale.

Scopul proiectului eTwinning „Don’t DATE” este de a obține succese în schimbarea și menținerea comportamentelor sănătoase la toate etapele vieții, urmând recomandările privind guvernarea cadrului European de politici al OMS, Sănătatea 2020. Este important de a menționa că promovarea acțiunilor comune de sănătate prin coordonare și colaborare adecvată este esențială pentru desfășurarea acțiunilor de promovare a sănătății.

În cadrul proiectului „Don’t DATE” am realizat campanii de comunicare și de schimbare a comportamentului prin realizarea prezentărilor informative (https://drive.google.com/drive/folders/1mwuY8qgH6OgKoUpzEbdmKlV4NI4k49kc?usp=sharing ) și distribuirea lor prin crearea relațiilor de parteneriat transdisciplinar – limba engleză, educație fizică, biologie la nivel local (https://youtu.be/_qWkbIoafN0 ) precum și la nivel internațional în cadrul conferinței internaționale ale proiectului eTwinning „Don’t DATE” (https://youtu.be/nOVh3Fd6XX0 ). Scopul conferinței și a campaniei de conștientizare a fost de a distribui informații cu privire la următoarele subiecte:

DON’T DATE
D A T E
1. What are the main causes of depression that might lead to the usage of drugs?

2. What do drugs do to your brain and body?

3. How addictive is alcohol?

4. Do you know any famous people, writers, sports starts who have used drugs and could have ruined their careers or even ruined them?

5. Who can help people who suffer from drug addiction in your country? Are there any international organizations that can help?

 

1. What are the main causes of depression that might lead to the usage of alcohol?

2. What does alcohol do to your brain and body?

3. How addictive is alcohol?

4. Do you know any famous people, writers, sports starts who have used alcohol and could have ruined their careers or even ruined them?

5. Who can help people who suffer from alcohol addiction in your country? Are there any international organizations that can help?

 

 

1. What are the main causes of depression that might lead to the usage of technology?

2. What does technology do to your brain and body?

3. How addictive is technology?

4. Do you know any famous people, writers, sports starts who have used technologyand could have ruined their careers or even ruined them?

5. Who can help people who suffer from technology addiction in your country? Are there any international organizations that can help?

 

1. What are the main causes of depression that might lead to the usage of energy drinks?

2. What do energy drinks do to your brain and body?

3. How addictive is alcohol?

4. Do you know any famous people, writers, sports starts who have used energy drinks and could have ruined their careers or even ruined them?

5. Who can help people who suffer from energy drinks addiction in your country? Are there any international organizations that can help?

 

Cadrele didactice implicate în proiect au încurajat elevii și elevele să realizeze prezentări cu ajutorul instrumentului Canva, și/sau Genially prin care să promoveze schimbări de comportamente strategic planificate, adaptate vârstei şi nevoilor elevilor și elevelor pentru reducerea poverii evitabile a dependențelor tinerilor. Prezentările au descoperit necesitatea actualizării curriculumului de instruire şi educaţie continuă a specialiștilor din sănătate și educație în promovarea sănătății și comunicarea riscurilor precum și fortificarea capacităţilor coordonării activităților şi responsabilizării referitor la activitățile de promovare a sănătății în contextul educației formale și non formale (https://youtu.be/stjUAg3XjbM )

Este demn de menționat și ideea elaborării unui ghid pentru elevi și eleve în cunoașterea acțiunilor de asistența medicală primară în caz de recunoașterea a semnelor de dependență precum și instrumente de oferire a unui ajutor privind aspectele de comunicare pentru schimbarea comportamentului la nivel de individ. Tinerii și tinerele de la conferință au concretizat de nenumărate ori absoluta necesitate de a dezvolta programe de instruire pentru părinți, tineri, social media și alți actori civici cu privire la promovarea sănătății și prevenirea dependenței DATE.

Rezoluția conferinței a oferit posibilitatea de a auzi ideile participanților:

  1. Crearea săptămânii proiectului „Școala care promovează sănătatea”;
  2. Implementarea programelor de promovare a sănătății prin alimentație sănătoasă și a activității fizice, evitarea stresului etc;
  3. Instruirea elevilor și elevelor privind promovarea sănătății și prevenirea dependențelor.

Proiectul eTwinning „Don’t DATE” poate fi vizualizat pe site-ul https://sites.google.com/view/etwinningpitlghibuchisinau/dont-date. Acest proiect este  centrat pe înțelegerea efectului unei dependențe asupra stării fizice și psihice și cum DATE ar putea distruge toate aspectele vieții unei persoane. Elevii și elevele participante au menționat cum pe măsură ce dependența se accentuează, satisfacerea nevoii resimțite devine mai importantă decât orice alte activități, cândva normale și dezirabile. Exemplele găsite și prezentate de către elevi au demonstrat că oricine poate deveni dependent precum și cât curaj și forță interioară este necesară pentru a putea confruntă o dependență. Prezentările în cadrul conferinței au stipulat și efectul dependenței DATE atât asupra persoanei vizate, cât și asupra celor din jur.

Proiectul „Don’t DATE” demonstrează necesitatea abordării subiectului dependenței în rândul tinerilor pentru a putea promova modul sănătos de viață iar în caz de clacare, să se cunoască că orice dependență poate fi depășită cu sprijinul acordat de către ceilalți în procesul de recuperare; familia, prietenii, alte persoane care suferă de același tip de dependență.

Cernei Kristina,

Profesoară de limbă engleză,

MAFLE,

Ambasadoare eTwinning

IPLT „Onisifor Ghibu”, Chișinău