REGULAMENTUL PRIVIND UTILIZAREA

TELEFOANELOR MOBILE ȘI/SAU A ALTOR

ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE  

ÎN  INSTITUŢIA PUBLICĂ  LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU

 

Download (PDF, Unknown)

REGULAMENTUL

             DISPOZIȚII GENERALE

  1. Regulamentul privind utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în IPLT„Onisifor Ghibu” (denumit în continuare – Regulament) stabilește modul de utilizare a telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice în instituția de învățământ, în scopul asigurării unui cadru educațional corespunzător, care să favorizeze concentrarea elevilor asupra activităților educaționale și să protejeze securitatea și sănătatea acestora.
  2. Instituția Publică Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” a elaborat propriul Regulament, în baza prevederilor Regulamentului-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile și/sau a altor echipamente de comunicații electronice în instituțiile de învățământ primar, secundar (ciclul I și II) și profesional tehnic secundar, aprobat prin ordinul MEC RM nr. 1950 din 31.12.2024.
  3. Prezentul Regulament este aprobat de către Consiliul profesoral și Consiliul de administrație.
  4. Respectarea Regulamentului este obligatorie pentru tot personalul didactic, pentru elevii din toate ciclurile de învățământ organizate în instituție, precum și pentru părinții / reprezentanții legali ai acestora.
  5. În sensul prezentului Regulament se definesc următoarele noțiuni:
    • telefon mobil – orice dispozitiv portabil destinat comunicațiilor electronice, cum ar fi telefoanele mobile, smartphone-urile și alte echipamente similare, care permit accesul la internet, apeluri telefonice și/sau mesaje text;
    • echipamente de comunicații electronice – orice dispozitiv care permite transmiterea, recepționarea sau stocarea semnalelor electronice (inclusiv tablete, laptopuri, ceasuri inteligente etc.).

 

  1. REGULIGNERALEPRIVIND UTILIZAREA TELEFOANELOR MOBILE ȘI A ALTOR ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE

 

Secțiunea 1. Restricționarea utilizării telefoanelor mobile și a echipamentelor electronice în cadrul instituției

  1. Pe durata zilei școlare, utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice este interzisă, excepție făcând cazurile stipulate în prezentul Regulament.
  2. Elevii nu vor utiliza telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice pe parcursul zilei școlare, în timpul lecțiilor, inclusiv în timpul evaluărilor, tezelor, examenelor, cu scopul de a asigura concentrarea asupra activităților didactice.
  3. Cadrele didactice vor menține o comunicare deschisă cu elevii și părinții / reprezentanții legali ai elevilor, colaborând eficient pentru a găsi soluții pentru anumite situații sau raportând conducerii liceului orice problemă sau incident legat de utilizarea acestora.

 

 

Secțiunea 2. Excepții de interdicție

 

  1. Cadrele didactice pot solicita utilizarea telefoanelor mobile și a altor echipamente de comunicații electronice de către elevi, exclusiv în scop educațional, atunci când activitățile educaționale impun utilizarea acestora, cum ar fi:
  • accesul la diverse aplicații educaționale pentru predare, învățare, evaluare, exersare, testare, cercetare etc. sau resurse online relevante pentru lecție;
  • utilizarea pentru realizarea unor proiecte educaționale, prezentări sau activități de
  1. Elevii pot utiliza telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații electronice în timpul lecțiilor, prin coordonare cu cadrul didactic, în următoarele cazuri:
  • în situații de urgență (stare de sănătate precară a elevului, probleme de sănătate a unui membru de familie, situații de criză imprevizibile);
  • în cazul necesității monitorizării permanente cu diverse echipamente asistive a sănătății

elevilor cu dizabilități sau boli somatice cronice severe, confirmate documentar.

  1. Elevii cu cerințe educaționale speciale și care necesită un dispozitiv electronic pentru a-și facilita învățarea pot utiliza telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în scopuri educaționale, cu aprobarea cadrelor didactice sau a conducerii instituției, în funcție de nevoile individuale. În acest caz, dispozitivele vor fi utilizate pentru a sprijini procesul educativ și pentru a răspunde nevoilor speciale ale elevilor.

 

Secțiunea 3. Depozitarea telefoanelor mobile și a altor echipamente electronice pe durata aflării în instituție

 

  1. Înaintea începerii primei lecții, telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi colectate și stocate de către dirigintele de clasă și vor fi restituite elevilor la sfârșitul zilei școlare.
  2. În cazul absentării la școală a dirigintelui de clasă, telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi colectate și depozitate de către alt cadru didactic, prin coordonare cu dirigintele de clasă și directoarea instituției, preventiv anunțând elevii.
  3. Telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice vor fi depozitate într-un spațiu

amenajat, dedicat acestui scop.

  1. Spațiul de depozitare va fi prevăzut de către fiecare diriginte, care va lua măsuri de siguranță corespunzătoare pentru prevenirea pierderii sau deteriorării dispozitivelor.
  2. Pe durata zilei, telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații vor fi setate astfel încât să nu deranjeze procesul educațional.
  1. Elevii pot solicita restituirea telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

în timpul zilei în cazul unor necesități urgente.

  1. Elevii pot solicita telefoanele mobile sau oricare alte echipamente de comunicații electronice depozitate în situațiile stipulate în punctele 9, 10, 11 ale prezentului Regulament, cu coordonarea cadrului didactic pe durata desfășurării activității educaționale.

 

  • DREPTURILE ȘI RESPONSABILITĂȚILE ELEVILOR, CADRELOR DIDACTICE ȘI A DIRIGINȚILOR DE CLASĂ

 

Secțiunea 1. Drepturile și responsabilitățile elevilor

  1. Elevii vor preda, dirigintelui de clasă sau cadrului didactic responsabil, la sosirea în liceu, telefoanele mobile și alte echipamente de comunicații electronice aflate în posesie, semnând în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  2. Elevii trebuie să respecte prezentul Regulament și să se abțină de la utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente de comunicații electronice în scopuri necorespunzătoare în timpul lecțiilor și pe durata aflării în instituție.
  3. Elevii au dreptul de a solicita utilizarea telefoanelor mobile sau a altor echipamente electronice, în conformitate cu excepțiile prevăzute în punctele 9, 10, 11, pentru a avea acces la informațiile educaționale relevante.
  4. Elevii au dreptul de a păstra telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice în scopuri medicale, în baza unei justificări corespunzătoare și aprobării administrației instituției.
  5. La sfârșitul zilei școlare, după lecții, elevii vor ridica telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice de la dirigintele de clasă, semnând în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  6. În situațiile tipulate în punctele 9 și 10 din Regulament, elevii vor semna în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice, atât la luare, cât și la predare dirigintelui de clasă.

Secțiunea 2. Responsabilitățile cadrelor didactice și ale diriginților de clasă

 Cadrele didactice  și  diriginții  de  clasă  sunt  responsabili  pentru  aplicarea  corectă  a Regulamentului .

  1. Cadrele didactice pot solicita elevilor utilizarea telefoanelor mobile doar în scopuri educaționale, conform excepțiilor menționate și sunt responsabile pentru gestionarea dispozitivelor de comunicații electronice în cadrul lecțiilor.
  2. Diriginții de clasă sunt responsabili de colectarea și depozitarea telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  3. Diriginții de clasă vor înregistra predarea și restituirea telefoanelor și a echipamentelor de comunicații electronice în Registrul de predare și luare a telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice.
  4. În cazul absentării dirigintelui de clasă, cadrul didactic responsabil de colectarea și depozitarea telefoanelor mobile și a echipamentelor de comunicații electronice se va stabili preventiv, cu coordonarea directoarei instituției.
  5. Diriginții de clasă vor coordona cu cadrul didactic solicitarea acestuia a telefoanelor mobile în timpul lecției, în scopuri educaționale.
  6. Diriginții de clasă nu se vor opune solicitării elevului de a retrage telefonul mobil sau alt dispozitiv de comunicații electronic în cazurile de excepție stipulate în punctele 9, 10 și 11.
  7. În cazul depistării la elev a telefonului mobil sau a altui echipament de comunicații electronice, cadrul didactic va anunța imediat dirigintele pentru predarea dispozitivului la depozitare.
  8. La sfârșitul zilei școlare, după lecții, diriginții de clasă vor restitui elevilor telefoanele mobile și echipamentele de comunicații electronice, contra semnătură.

 

  1. PROCEDURIPRIVINDRIDICAREATELEFOANELORMOBILESAUA ALTOR ECHIPAMENTE DE COMUNICAȚII ELECTRONICE ÎN CAZ DE ÎNCĂLCĂRI

 Secțiunea 1. Dreptul cadrelor didactice de a ridica telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice

 

  1. Cadrele didactice au dreptul să ridice temporar telefoanele mobile sau alte echipamente de comunicații electronice ale elevilor care încalcă prezentul Regulament, după ce a fost refuzată solicitarea de a preda dispozitivul pentru depozitare dirigintelui de clasă sau cadrului didactic responsabil de depozitare sau în urma avertismentelor verbale.
  2. Ridicarea telefonului mobil este o măsură educativă, nu punitivă și se aplică în cazurile în care elevul:
  • Continuă să utilizeze telefonul mobil fără permisiune,în timpul lecțiilor, după un avertisment verbal.
  • Afectează în mod repetat desfășurarea orelor de
  • Utilizează telefonul mobil pentru activități care încalcă normele etice sau morale (de exemplu: înregistrări neautorizate, accesarea materialelor nepotrivite, distribuirea conținuturilor nepotrivit etc.).
  • Refuză să predea dispozitivul dirigintelui de clasă pentru

 

 

Secțiunea 2. Procedura de ridicare a telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

  1. Cadrele didactice vor informa elevul despre motivul ridicării telefonului și îi vor solicita să predea voluntar dispozitivul.
  1. Telefonul sau alt echipament electronic ridicat va fi transmis dirigintelui de clasă pentru depozitare, înregistrând faptul într-un registru special de evidență, indicând:
  • Numele, prenumele elevului;
  • Data și ora incidentului;
  • Disciplina de studiu;
  • Motivul ridicării telefonului;
  • Semnătura cadrului

Secțiunea 3. Returnarea telefonului mobil sau a altor echipamente de comunicații electronice

  1. Telefonul sau alte echipamente de comunicații electronice, ridicate în timpul lecțiilor și pe perioada aflării elevului la școală, vor fi returnate acestuia la sfârșitul zilei școlare, precum și celorlalți
  2. În cazurile grave sau în situații de încălcări repetate, telefonul poate fi returnat doar părinților / reprezentanților legali, după o discuție cu conducerea școlii și semnarea unui proces-verbal.
  3. Măsuri Dacă un elev continuă să încalce Regulamentul, în mod repetat, conducerea școlii poate propune:
  • Organizarea unei întâlniri cu părinții / reprezentanții legali ai
  • Elaborarea unui plan de remediere comportamentală.
  • Restricționarea temporară a dreptului de a aduce telefonul mobil sau alt echipament de comunicații electronice la școală.

 

Secțiunea 4. Asigurarea transparenței și a respectării drepturilor

  1. Cadrele didactice trebuie să trateze elevii cu respect și să evite comportament care ar putea fi perceput ca abuziv.
  1. Ridicarea telefonului mobil trebuie să fie realizată într-un mod care să respecte demnitatea elevului.
  1. DISPOZIȚII FINALE
  2. Prezentul Regulament poate fi modificat sau completat în funcție de evoluțiile tehnologice sau de necesitățile IPLT „Onisifor Ghibu”
  3. Regulamentul aprobat, precum și orice modificări sau completări ulterioare ale acestuia, vor fi aduse la cunoștința elevilor, cadrelor didactice și părinților / reprezentanților legali ai elevilor prin metode de comunicare oficiale (în cadrul ședințelor cu părinții, consemnat în procesul-verbal al ședinței), precum și prin plasarea Regulamentului la locuri vizibile (panoul informativ al liceului, site-ul web ).
  4. Prezentul Regulament intră în vigoare la data aprobării acestuia de către Consiliul profesoral și Consiliul de administrație.

 

 

 

Download (PDF, Unknown)

Download (PDF, Unknown)

Download (DOCX, Unknown)

Download (DOCX, Unknown)

Download (DOCX, Unknown)

Download (PDF, 480KB)

Download (PDF, 337KB)

Download (PDF, 710KB)

 

 

Plan managerial 2017-2018

Regulament intern 2017

Statutul Instituții

Analiza independentă a bugetului 2016-1017